Akadeemia Nova Curia

Tegevust alustab Akadeemia Nova Curia

Akadeemia Nova Curia on loeng-õpitoa sari, mis käsitleb meie oma pärimuskultuuri erinevaid aspekte. Paljude õpitubade kogemus on mind viinud tõdemusele, et tavalises korralduses ja kiirustavas vaimus õpituba ei võimalda avada laiemat kultuurilist konteksti ja on orienteeritud asjale. Akadeemias Cura Nova keskendume suuremas mahus kultuurilisele taustale: miks me nii teeme, kust see tulnud on ja mis kõige olulisem, tema tähendusele. Akadeemias püüame mõtestada maailma meie ümber, mida me siin teeme, kust tuleme ja mis on see kõige suurem mõte.

Alustame maailma aeglustamisega. Akadeemia Nova Curia esimene loeng-õpitbuba teemaks on „Eestlase ajaarvamine“. Rõhk on sõnal loeng. Meie esivanemad lähtusid kuu liikumisest taevas, millele lisandusid hiljem päikese kalendrist tähispäevi. Päikese kalendri võidu järel toimetas maarahvas oma tegemisi edasi kuu faaside järgi.

Esivanemate kalender oli puust. Päeva lõpuks lõikame omale sirvilaua valmis ka.

Edasistest teemadest tulevad käsitlemisse kodalukud, ruunid, tervikpuu nõud, ehted, rahvamuusikapillid, jne, jne. Lõplik kava on selginemisel ja sõltub läbiviija (päikese) kalendrist.

Esimene loeng-õpituba „Eestlase ajaarvamine“ toimub laupäeval, 15. oktoobril algusega
kell 13-00 kuni orienteeruvalt 18-00. Kosejõe Käsitöökooli auditooriumis.

Tasu sisuka päeva eest on 10 euri, maksmine kohapeal. Kooli auditoorium pole suur, seepärast tasub end registreerida.

Photo by Pixabay on Pexels.com