Tervikpuu kursus

Rahvuslik puukäsitöö algab Tervikpuu kursusega, mis oli ka vanim viis puust tarbeesemete tegemisel maarahval. Meil oli suisa nn. puuajastu, kus kõik oligi puidust majast alates ja tarbeesemetega lõpetades kuni jalanõudeni välja nagu tohust viisud. Maarahva kogemuslik tarkus oli suur kasutades ära märja ja kuiva puu erinevaid omadusi ja kavalal moel valmistas endale kõik vajaliku.

õõnetatud tarbeesemed

Tolle ajastu tööriistad olid kõik käsitööriistad: kirves, nuga, peitel liimeister, saag ja hiljem lisandus höövel. Tervikpuu kursusel kõiki neid tööriistu ka kasutame ja omandame ladusa tehnika. Tehes õieti ja kohaste tööriistadega selgub et puukäsitöö on lihtne ja kerge. Nagu meie praktika näitab, siis sobib täiesti ka naistele, kuigi ajalooliselt naine ketras ja mees tegi puutööd. Ajaga on palju kaotsi läinud, sest vabrikutöö tõrjus välja iga taluperemehe oskused. Meie püüame need ununenud pärimuslikud tarkused üles leida ja taas tuua tänapäeva.

Kursus hõlmab ka puidu painutamis harutamisega, tohutööd ja üht teist veel, mida sinna saab liita. Meie õpetamise suund on eripära toetamisel, sest erinevate töövõtete hulk on suur samale tulemusele jõudmisel. Otse loomulikult kaunistame kõik käsitööna valminud esemed. Kevadel tuleb traditsiooniliselt näitus.

Vali endale elumuutev hobi!
Registreerimine on avatud.